Arganový olej v kosmetice

Arganový olej je rostlinný olej z plodů argánie trnité. Lisuje z jader plodů stromu. Tyto stromy se vyskytují pouze v jihozápadní části Maroka, jinde na světě se je zatím nepodařilo vypěstovat. Strom se dožívá až 200 let, ale plodit začíná až po 15 letech. To významně ovlivňuje produkci arganového oleje a navyšuje jeho cenu.

V přírodní kosmetice je arganový olej využíván pro vysoké procento účinných látek (tokoferoly, karoten, esenciální mastné kyseliny vitamín A, E a F). Ty se také označují jako látky snížující stárnutí pleti. Důvodej jsou esenciální mastné kyseliny. Z výzkumu je potvrzeno, že snižují tvorbu vrásek, pokožku zvlhčují a zabraňují vysychání, jsou materiálem pro tvorbu a funkci buněčných membrán. Vitamín E je silný protizánětlivý antioxidant který chrání buňky před UV zářením. Čímž zabraňuje jejich degradaci a opět zpomaluje stárnutí pokožky. Vysoký obsah tokoferolů chrání pokožku a vlasy před volnými radikály, přičemž aktivně zpomalují proces stárnutí.

Arganový olej je používán při léčbě kožních onemocněních, ekzémech, akné, popáleninách. Arganový olej zmírňuje svědění vlasové pokožky, snižuje suchost pokožky a vlasům dává vitalitu, sílu, lesk a hebkost. V kosmetických přípravcích najdeme arganový olej v produktech na hydrataci pleti, kosmetické přípravky pro vyhlazení vrásek, krémech na unavenou pleť. Díky schopnosti arganového oleje zmenšovat póry je význammým pomocníkem v boji proti akné.Pro svou schopnost působit na tvorbu elastinu a kolagenu arganový olej zabraňuje tvorbě striím v těchotenství.