Bambucké máslo v kosmetice

Máslovníku, jehož latinský název je Vitellaria paradoxa, se přezdívá „strom života“. Další přezdívkou je „karité“, což v lokálním jazyce znamená život. Ve skutečnosti se jedná o africký strom Africký Ořešák, u nás je znám jako máslovník. Surovina ze získává z plodů, které jsou velké asi jako švestky a obsahují ořech s jedlým jádrem. Jsou to kulovité bobule, které obsahují v dužině jedno nebo dvě semena podobající se koňským kaštanům. Je podobný našemu dubu a dorůstá výšky až 20 metrů. Ořechy se sbírají a pak několik hodin vaří, až dojde ke vzniku extraktu bambuckého másla.

Testy prokázaly, že bambucké máslo chrání pokožku před nepříznivými vlivy prostředí, regeneruje a hydratuje pokožku, zvyšuje elasticitu a zpomaluje proces stárnutí. Bambucké máslo je bohaté na nenasycené mastné kyseliny a vitamíny A, D, E a F. Pro svou vynikající snášenlivost a příznivý vliv na pokožku je bambucké máslo vhodnou součásti kosmetických krémů na citlivou pleť.

Afričtí domorodci objevili jeho hojivé účinky. Zejména hojí narušenou a poškozenou pleť a zklidňuje pokožku při alergiích. (Například: štípnutí hmyzem, spálení od slunce). Pro zklidňující schopnost se hodí po holení se hodí i po epilaci. Zlepšuje stav popraskaných rukou a pat.

Bambucké máslo ocení suchá a dehydratovaná pleť. Bambucké máslo je součástí kondicionérů pro péči o suché a poškozené vlasy s roztřepenými konečky. Dodá vlasům oslnivý lesk. Přípravky, obsahující bambucké máslo, se mohou uplatnit při ošetřování a hojení spálenin, zvyšování odolností kůže proti infekcím a nemocem. Také v přípravcích pomáhá zvláčňovat rty či ochraňuje při koupání ve slané vodě.