Břečťan v kosmetice

Břečťan je stále zelená popínavá rostlina s přísavnými kořínky. Je ozdobou mnoha zídek a jde o dlouhověkou rostlinu. Některé prameny uvádějí, že existují břečtany staré více jak 500 set let. Mast z břečťanu zklidňuje bolest svalů a popálení od slunce. Břečťan je bohatý na glykosid hederin, saponiny, třísla a flavonoidy. Používá se do prostředků urychlujících hojení ran, spálenin, pohmožděnin a nejrůznějších forem kožních vyrážek a ekzémů. Dokonale hydratuje pokožku a zvyšuje její pružnost. S úspěchem se používá na tlumení vnějších projevů celulitidy.