Cupuacový olej v kosmetice

Cupuacový olej se vyrábí ze semen amazonské palmy Cupuacu (Theobroma Grandiflorum). Sběr probíhá ručně, před lisováním se odstraní vláknina ze semen. Odstranění se provádí ričně za pomoci malých nůžek. Proto je takovýto olej velmi vzácný. Ke zpracování se používají plody z tříletých a více straších stromů. Vzácnost oleje z Cupuacu je vzácný také proto, že z jednoho stromu se sklidí asi 12 plodů za sezonu. Vezmeme-li v úvahu, že ze 100 kg plodů se vyrobí jen okolo 13 kg oleje, pochopíme jeho vzácnost a jedinečnost. Přírodní kosmetika Macrovita je velmi kvalitní kosmetikou, protože olej z palmy Cupuacu používá. Olej z cupuacu je velice hustý a připomíná máslo. Cupuacový olej extrémně silně absorbovuje vodu, kterou má o 120% vyšší, než lanolin. Obsahuje fytosteroly (zejména beta-sitosterol), které působí na buněčné úrovni a dokonale regulují vodní bilanci a činnost lipidů ve vrstvách pokožky. Díky vyváženému složení nasycených a nenasycených mastných kyselin, které dodávají oleji nízký bod tání (přibližně 30 °C) a měkkost, proniká rychle při styku s pokožkou do jejích hlubokých vrstev a díky vodíkovým můstkům vytvořeným mezi molekulami vody a fytosteroly ji extrémně silně hydratuje. Díky těmto vlastnostem je biologicky dlouhodobě aktivní, pokožku vyživuje, hydratuje a obnovuje, sytí ji důležitými vitamíny a dodává jí hladkost a jemnost, přirozenou vlhkost a pružnost. Působí proti degeneraci buněk pokožky, zabraňuje jejímu vysoušení a rozvoji vrásek.