Leknín v kosmetice

Čeleď leknínovitých rostlin je již od starověku známá svým využíváním v tradiční lidové medicíně, ale teprve v poslední době je věnována pozornost obsahovým látkám a možnostem využití leknínů v moderní medicíně a v kosmetických přípravcích. Všechny části leknínů (oddenky, listy, květy,semena) se používají v tradiční medicíně v různých oblastech jejich výskytu. Své využití našly při léčbě bolesti, zánětů, infekcí, průjmu, kašle, kožních a srdečních onemocnění, úzkosti a nespavosti. V rostlinách rodu Nymphaea byla zjištěna řada obsahových látek: flavonoidy (myricetin, kvercetin, kaempferol a další), glykosidy (nymphalin), alkaloidy (nymphaein a nupharin), anthrachinony, saponiny, kys. gallová a tříslová, hydrolyzovatelné tanniny, steroly a vysokomo-lekulární polyfenolické látky. Látky obsažené v leknínu mají výrazně sedativní charakter a používaly se jako tzv. anafrodisiakum, tedy lék pomáhající při pohlavní předrážděnosti, nymfomanii, častých polucích a podobně. Proto prý leknínový extrakt užívali středověcí mniši a jeptišky. V kosmetických přípravcích se výtažek z lososu používá pro schopnost chránit a vyživovat pokožku, schopnost reaktivovat obnovu kožních buněk a tím chránit pokožku před předčasným stárnutím. V přírodní kosmetice Macrovita najdete Nymphaea caerulea, neboli Modrý leknín, známý také jako egyptská modrá lilie.