Listnatec bodlinatý v kosmetice

České jméno je odvozeno od pichlavých postranních stonků. Vědecké jméno „Ruscus“ je odvozeno od středověkého výrazu „Brusch“, který souvisí s dalším dřívějším použitím listnatce, svazky nepoddajných větví sloužily jako košťata. Dříve býval listnatec také zeleninou na jídelníčku. Výhony zavěšené nebo vložené mezi zásoby, úspěšně odpuzují myši. Rostlina sloužila od dob antiky také k mediciálním účelům. Povařené a vínem zapíjené kořeny se doporučovaly ve středověku proti vodnatelnosti. Ale teprve kolem roku 1950 byly objeveny vlastnosti k posilování žilního systému. Listnatec se stal léčivou rostlinou roku 2002. Listnatec bodlinatý pozitivně ovlivňuje elasticitu žilních stěn, napomáhá omezovat tvorbu otoků a přispívá k pocitu svěžesti a lehkosti nohou. Osvědčuje se při žilních problémech, které se projevují např. bolestmi a pocitem těžkosti v nohách, nočními křečemi v lýtku, svěděním a otoky nohou. Saponiny listnatce posilují ochablé žíly a zabraňují zánětům. Také utěsňují malé cévky a snižují tak pronikání tekutiny do okolních pletiv, které by mohlo způsobit otoky. A právě pro schopnost posilovat ochablé žilky na pokožce, zrychlení průtoku krve v pokožce a zvýšení odolnosti kapilár se začali používat v kosmetických přípravcích.