Mandlový olej v kosmetice

Olej starých Řeků a Římanů

Mandloň je pěstována již od dob antiky zvláště v oblasti Středozemního moře a Provence. Příznivé účinky mandlového oleje byly zjištěny při různých kožních onemocněních (ekzémy, furunkuly) a při poranění kůže. Mandlový olej se řadí mezi nejcennější rostlinné oleje. Obsahuje přibližně 70% nenasycených mastných kyselin, 60-77% kyseliny olejové a je bohatý na vitamíny A a E. Pokožce dodává pocit hebkosti, mírní podráždění, chrání ji a pomáhá především suché kůži se sklony k olupování, svědění a popraskání. Osvědčil se při prasklinkách na prsou. Zklidňuje podrážděnou dětskou pokožku, je vhodný pro miminka od prvních dnů po narození. Je účinný při ošetřování hrubé kůže a popálenin, zlepšuje akné lupénku a ekzémy. Výborně regeneruje pokožku spálenou slunečním zářením. Mandlový olej patří k nejpoužívanějším při aroma terapeutických masážích a je důležitou složkou kvalitních masážních a tělových olejů.