Pšenice v kosmetice

Pšenice a pšeničné proteiny a pšeničný olej v kosmetice

Olej z pšeničných klíčků, neboli octanosanol, je extrahován ze zrn pšenice. Takto získaný olej má vysoký obsah vitamínů A, E a D. Díky obsahu vitamínu E olej proniká do hloubky vlasové struktury, kde působí jako silný antioxidant, zabraňuje degradaci buněk a zastavuje jejich stárnutí. Působí blahodárně na vlasovou pokožku a proto je součástí kosmetických přípravků proti vypadávání vlasů a problémy s lupy. Díky vysokému obsahu vitamínů, nenasycených masných kyselin a fytoestrogenů je olej velmi účinný pro zralou pleť. Má hydratační, regenerační a antioxidační účinky. Široce se užívá v přípravcích péče o suchou a citlivou pleť. Je jednou z nejlepších složek na kůži očních víček a rty. Obnovuje hydrolipidový plášť, vyhlazuje vrásky, odstraňuje odumřelé buňky a odstraňuje podráždění. Je povolen pro využití při výrobě dětské kosmetiky. Pšeničný protein se používá v kosmetických přípravcích v řadách péče o pleť a péče o vlasy. Extrakt z pšeničnych kličků se využívá k obnově bariérové funkce pokožky a jako vyživující složka. Obsahuje nezaměnitelné mastné kyseliny (linoleová a linolenová), alantoin, tokoferoly, vitamíny skupiny В, zhruba 10 nezaměnitelných aminokyselin a komplex makro a mikroelementů. V kosmetických přípravcích péče o vlasy plní funkci kondicionéru: obnovuje lesk a elasticitu vlasů, chrání před působením UV záření.