Sléz v kosmetice

Květ a listy slézu má vysoký obsah slizu, tříslovin a barviva organické kyseliny (včetně askorbové) a další sloučeniny, které společně vytvářejí komplex látek blahodárně působících na náš organismus. Výtažek slézu má změkčující a protizánětlivý účinek a zároveň hydratuje. Je ze všech rostlin nejvíce používaný v kosmetice a lékařství. Sliz je v květech i v nati. Ve květech jsou obsaženy antokyanová barviva, v listech třísloviny, organické kyseliny a další látky.