Tea tree olej v kosmetice

Tea tree olej je čirý až velmi světle zlatý esenciální olej čerstvé kafrové vůně. Získává se z listů Čajovníku australského. Jak tento název napovídá, jedná se o rostlinu rostoucí výhradně v Austrálii, přesněji na severovýchodním pobřeží státu Nový jižní Wales. Původní obyvatelé Austrálie znali a využívali účinky australského čajovníku po celá staletí. Rozdrcené listy stromu přikládali na rány nebo bolavá místa a přispívali tak k jejich zhojení. Hlavní chemické složky Tea Tree oleje jsou a-pinen, b-pinen, sabinen, myrcen, a-phellandren, a-terpinen, limonen, 1,8-cineol, y-terpinen , p-cymen, terpinolen, linalool, terpinen a a-terpineol. Jedná se o hustou koncentraci léčivých látek. V první řadě se Tea tree oil doporučuje na jakékoli problémy s pletí. Ať už to jsou pupínky, zanícené póry až po závažné projevy akné. Tea tree olej je v kosmetice využíván pro svoji schopnost zmírnit pocit svědění pokožky, a následné hojení. Najdeme jej v kosmetických přípravcích na nehty, kde hojí poškozené nehtové kůžičky a záděry. Pro své antiseptické účinky je hojně využíván v akné přípravcích v boji proti bakteriím, plísním, mykózám, silným pocením nohou a proti nepříjemnému zápachu nohou. Pro svou schopnost mírnit svědění pokožky je využíván v kosmetice a produktech proti bodnutí hmyzem. Díky své vůni působí Tea tree olej jako přírodní repelent a odpuzuje hmyz. Lze ho použít proti vším a blechám a to i pro domácí zvířata.