Vlčí bob v kosmetice

Lupina mnoholistá  v kosmetice

Lupina pochází ze středomoří a najdeme ji na loukách a pastvinách. Lupina mnoholistá (Lupinus polyphyllus L.), je vytrvalá, 50 až 160 cm vysoká bylina, kterou poznáme již z dálky podle květenství. Kvete od června do září na lesních mýtinách, okrajích lesů a cest, v řídkých a prosluněných lesních porostech. Lupinové protejny které se používají v kosmetických přípravcích se získává ze sladké, bílé lupiny (vlčího bobu) a slouží k regeneraci a restrukturalizaci pokožky. Lupina je bohatá na glutamíny, peptidy a oligosacharidy. Zlepšuje syntézu peptidů a lipidů, a tím zlepšuje ochrannou funkci pleti. V kosmetice se přidává do regeneračních a antistresových přípravků, především pro náročnou a namáhanou pleť. V souladu s dalšími účinnými složkami hydratují, vyživují a chrání pleť. Peptidy, vznikající hydrolýzou proteinů z lupiny, pronikají vlasovými folikuly a pomáhají chránit nebo obnovovat poškozené vlasy a poskytovat kůži ochranu. Stále více společností v kosmetickém průmyslu se snaží nahradit pšeničné a sójové proteiny zejména kvůli alergenům, na které jsou někteří lidé citliví. Proto jednou z oblastí výzkumu je možnost náhrady těchto proteinů lupinovými peptidy.