Vrba v kosmetice

Vrbová kúra se používala v Egyptě již před 1500 lety př.n.l. pro své antiseptické a regulační vlastnosti. Podobně jako v minulosti se i dnes používá odvar z vrbové kůry k obkladům, ke koupelím, na ošetření špatně se hojících rán a při pocení nohou. Působí proti lupům, je vhodná k omývání mastné a nečisté pleti s rozšířenými póry a vřídky. Účinným prvkem je vysoký obsah kyseliny salicylové, která je jednou z nejúčinnějších antibakteriálních látek. Kyselina salicylová pomáhá udržet v pórech správný koloběh buněk a zároveň má protizánětlivé vlastnosti, které sice nepůsobí na bakterii, jež je původkyní například akné, ale pomohou likvidovat sekundární infekce. Proto se vrbová kůra přidává do kosmetických přípravků na ošetření akné. Kyselina salicylová dokáže regulovat tvorbu mazu a to aktivním působením na enzymy zodpovědné za jeho produkci. Proto je vrba součástí kvalitních kosmetických přípravků.